logo Sev.en
Novinky Otázky a odpovědi 7.cz
27. 1. 2019

Dvanáctimetrová vzducholoď létala kolem chladicích věží chvaletické elektrárny. Měřila kvalitu ovzduší

Zdroj: novinky.cz

Nad tepelnou elektrárnou ve Chvaleticích se vznášela dvanáctimetrová vzducholoď. Měřila znečištění vzduchu nad chladícími věžemi. Monitoring ovzduší prokázal nižší hladinu emisí, než je tomu například při topení uhlí v kamnech.

Místní si tak mohou dle předběžných výsledků oddychnout, elektrárna čerstvý vzduch neohrožuje. Díky využití technologie rozptýlení spalin z chladících věží, se hodnoty naopak snižují. „Když si někdo v okolí zatopí uhlím v kamnech, kvůli malému komínu nedojde k významnému rozptýlení do ovzduší a zplodiny zůstávají v blízkém okolí,“ vysvětlil Novinkám generální ředitel elektrárny Václav Matys s tím, že výzkumný tým tyto informace potvrdil.

„Zatímco v tom nejhorším prostoru nad chladicími věžemi jsme naměřili maximálně 300 mikrogramů na kubický metr, v obcích, kde pár domů špatně zatopí, běžně měříme 700 - 2 000 μg/m3 přímo v ulicích,“ řekl Jan Hovorka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, jehož tým pomocí dálkově řízené vzducholodi provádí detailní monitoring ve vybraných průmyslových objektech po celé republice.

„Vysvětluji si to tím, že v chladicích věžích, do nichž jsou zavedeny spaliny, probíhá jakási sekundární vypírka, která podstatně snižuje dopad emisí na čistotu ovzduší. Část tuhých znečišťujících látek spadne zpět do chladicí vody, část se naváže na kapičky vodní páry a po vysušení dosáhne rozměrů větších než 10 mikrometrů. Podstatné je, že v obou případech již tyto částice nepředstavují zdravotní rizika.“

„Z prvního měření víme, že emise se dostávají až do výšky 600 metrů a výš. To je velmi výhodné pro další rozptýlení těchto emisních složek do okolí. Zároveň je to důležité pro imisní situaci jak v okolí elektrárny, tak následně v širší aglomeraci v jejím okolí,“ pochvaluje si Matys.

Tato technologie vznikla už v 90. letech v Německu. „Do chladící věže jsou zaústěny kouřovody z vyčištěných spalin z odsíření, což je technologie, která umí velmi dobře spaliny vyčistit. Tyto spaliny jsou pomocí vlečky z chladících věží vynášeny do velmi vysoké výšky a jsou rozptýleny do širokého okolí,“ vysvětluje generální ředitel elektrárny Václav Matys.

Elektrárna masivně investuje do zlepšování životního prostředí. Probíhá zde třetí vlna ekologizace zdrojů. Od začátku 90. let snížila emise oxidu siřičitého o 97 %.


Další
novinky

28. 6. 2018 Novinka

Průvodce o setkání s aktivisty během dne otevřených dveří

V sobotu 9. června 2018 uspořádala naše elektrárna den otevřených dveří pro širokou veřejnost. Jako bývalý zaměstnanec jsem se ujal role průvodce. Při této příležitosti bych se s vámi rád podělil o jednu zvláštní epizodu z tohoto jinak velmi příjemného dne. Číst více

6. 6. 2018 Novinka

Dejte mi papír, já ho podepíšu!

Petice, výzvy, otevřené dopisy, manifesty, deklarace. Všechny tyto dnes již standardní nástroje aktivistické PR komunikace mají dvě dokonalé vlastnosti. Dají se podepsat a za jejich obsah nenesou odpovědnost autoři ani signatáři. V důsledku se v Česku pomalu rodí nové povolání: profesionální podepisovač. Číst více


zpět